Ma 2016. 12. 10, szombat, Judit napja van. Holnap Árpád napja lesz.

Bolha

Amit érdemes tudni róluk:

A hátsó pár úgynevezett ugrólábuk a leghosszabb és legerősebb, testméretéhez képest hatalmas ugrásokra képes. (Akár 1 m magasra is fel tudnak ugrani.)

Lárváik lábatlanok, a legyek nyűveire emlékeztetnek, de testük sörtézett.

Az emberbolha (Pulex irritans) vöröses vagy sötétbarna, csaknem fekete színű és 0,2–0,4 cm hosszú. Fejének oldaláról hiányzik a többi bolhára jellemző, kemény kitines fogakból álló „fésű”, szeme aránylag nagy, lábai pedig erősen sörtézettek. Bábja tojás alakú, kezdetben fehér, majd sötét színű. Sertésen és emberen egyaránt élősködik.

A kutyabolha (Ctenocephalides canis) és a macskabolha (Ctenocephalides canis) fejének és előtorának oldalán tüskévé módosult sörtékből álló „fésű” segíti a szőrzetben való mozgást. Életmódjuk hasonló az előbbihez. Az utóbbi faj hazánkban gyakrabban fordul elő embereken, mint az emberbolha.

A bolha szaporodásának ismerete nagy segítséget nyújt irtásukkal kapcsolatban. Ugyanis a kutya, macska vagy emberbolha kifejlett példányinak száma kb. csak 5 százaléka a bolhás háziállat vagy ember tatózkodási helyének közelében fellelhető petéknek. 

Egyetlen nőstény bolha akár napi 30-50 pete lerakására képes, és ezt heteken keresztül tudja megszakítás nélkül folytatni. A peték és az egyéb fejlődési alakok a lakás minden rejtett zugát elárasztva folyamatos utánpótlást biztosítanak a bolhaállománynak, így a kipusztításuk otthonunkból nem egyszerű feladat.

Hogyan védekezhetünk ellenük:

A környezet bolhamentesítésére legjobban spray-k használhatóak (Insecticide 2000, stb.) és jelentősen csökkenti a peték számát a rendszeres porszívózás is. Porszívózáskor ugyanakkor ügyeljünk arra, hogy a tartós bolhamentesítés érdekében a porszívózás végeztével, a porzsákot is alaposan takarítsuk ki, hogy abban se maradhassanak peték.

Amennyiben tart háziállatot, kutyát, macskát vagy hörcsögöt, esetleg nem csak egyiket közülük, akkor célszerű a házi kedvenceket egyszerre kezelni. Kutyák és macskák esetében már több olyan nyakörv fajta is létezik, amelyek akár több hónapos védelmet is nyújtanak.

Léteznek még úgynevezett spot on, azaz cseppentéssel alkalmazható termékek és spray formában kapható termékek, melyekről bővebb információt, patikákban és állatorvosoknál is kaphat.

Amennyiben nagyobb kiterjedésű bolha szaporulatot észlel és hatákony bolhairtást szeretne, forduljon hozzánk bizalommal.

 

© 2010. Clean Point Kft.  Minden jog fenntartva!  Drupal   Smink és fejlesztés: TümoszBt.  Design: grafix82